Stránky

Denár v dívčí dlani - Erben Václav


-RPR-

Série: Kapitán Exner 10.
Vydáno: 1980, Československý spisovatel
Počet stran: 316
Jazyk vydání: český
Edice: Spirála
Ilustrace/foto: Jiří Jelínek
Autor obálky: Jiří Jelínek
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 22-093-80
Náklad: 70 000 ks


Ukázka:

Nekřičela. Zeptala se jen: „Je živa, pane doktore?“ 
„Nikoliv, madam.“ „Je to ona?“ zeptal se nadstrážmistr. „Iveta Svitáková?“ 
Přikývla. „Je.“ 
Doktor Bartoloměj Bouček pokynul Coufalovi, aby mrtvé opět zastřel tvář. „Myslím, že můžeme jít, Tomášku,“ řekl pokojně. „Zdá se mi, že se budeme muset na tu večerní besedu omluvit. Za jak dlouho předpokládáte, že přijede vyšetřovatel?“ zeptal se nadstrážmistra.
„Nevím, pane doktore. Čekáme na něj v Libíně.“ Doktorka Janovská se nadechla. „Musím jít telefonovat. Musím někoho zavolat. Zůstala jsem tady sama. Na výzkumu a mezi tím vším.“ „Doprovodíme vás, paní doktorko,“ nabídl se galantně Bartoloměj Bouček. 
„Pardon, pane,“ zarazil ho nadstrážmistr. „Já bych…“ „Zůstaňte zde, chlapče,“ pokynul mu Bouček blahosklonně. „My jsme tu záležitost ohlásili a my se vám ani vašemu vyšetřovateli nevypaříme. Budeme sedět Na soutoku.“

Poručík Žák z okresního oddělení Veřejné bezpečnosti stál na okraji louky, kde začínal břeh řeky. Za sebou měl keře pámelníku, kousek pod ním ležela na přikrývce mrtvá dívka, podivně bílá v prudkém světle reflektorů. Měsíc ještě nevyšel. Jen na západě bylo nebe dosud jemně modré. Technik pracoval na dokumentárních fotografiích. 
„Nerozdupej to tady jako slon.“ 
Rozhlédl se po obloze a povzdechl. 
„Ráno. Dřív ne než ráno. Teď bysme to všechno jen rozrochnili.“ 
Obrátil se dozadu na psovoda: „Tak co?“ 
Strážmistr pokrčil rameny.