Stránky

Rudolf Kalčík

Rudolf Kalčík



Rudolf Kalčík se narodil 13. září roku 1923 v Berehovu na Podkarpatské Rusi. Byl to český středoškolský učitel, spisovatel, redaktor a filmový scenárista, autor ideově prokomunisticky orientovaných dobrodružných próz zachycujících život pohraničníků a jejich namáhavou a nebezpečnou službu v šumavských lesích.

Zasloužilý umělec Rudolf Kalčík zasvětil své politicky angažované dílo vlastně jednomu tématu - obraně a ochraně našeho nového života, obraně a ochraně socialismu. Vedle vojenské a pohraniční tématiky, která je v jeho díle nejčastější, se věnoval také tématice bezpečnostní.

Lze říci, že celá jedna větev jeho celoživotní tvůrčí činnosti je programově spjata se socialistickým bezpečnostním aparátem. Rudolf Kalčík byl první, kdo o naší Bezpečnosti začal soustavně psát, kdo přinesl toto téma do české literatury. Stalo se to v době, kdy pracoval v redakci Československého vojáka a právě na stránkách tohoto časopisu začaly pravidelně vycházet jeho první povídky, reportáže a příběhy popularizující ty, kteří chránili bezpečnost tehdejší socialistické republiky.

Dílo:

• Setkání s válkou (1947), román s okupační tématikou, pod pseudonymem Josef Šimůnek.
• V hraničních horách (1954), sbírka dobrodružných povídek, které se odehrávají na Šumavě počátkem padesátých let minulého století, rozšířeno roku 1959.
• Oheň v srdci (1955), sbírka povídek vyprávějících o vlivu Říjnové revoluce na české vojáky v rakousko-uherské armádě a v armádě nově vzniklého československého státu, o hrdinství lidí při Slovenském národním povstání, o nacistické okupaci jižních Čech a také o statečnosti ochránců našich státních hranic.
• Stráže na pomezí (1958), kniha reportážních fotografií Jaroslava Zimy, které Rudolf Kalčík opatřil texty.
• Král Šumavy (1960), dobrodružný román vzniklý na základě scénáře ke stejnojmenného filmu. Jde o příběh z poúnorového života dřevařské vesnice u bavorských hranic a ze života pohraničníků, kteří dlouho marně pátrají po nepolapitelném diverzantovi zvaném Král Šumavy, pro jehož postavu si Kalčík vypůjčil skutečnou šumavskou legendu, Kiliána - Franze Nowotného.
• Bílý list (1964), sbírka povídek a črt zahrnujících autorovy vzpomínky na Slovensko, na konec války, na Šumavu i na společenské reality jeho současnosti. Titulní povídka byla roku 1976 přepracována, rozšířena a vydána samostatně.
• Zákon celých mužů (1964), povídkový triptych o pohraničnících, společně s Václavem Erbenem a Vladimírem Michnou.
• Tady Bezpečnost (1966), sbírka detektivních povídek, společně s Janem Vítkem pod pseudonymem Rudolf Jánský.
Bezpečnost zasahuje (1967), sbírka detektivních povídek, společně s Janem Vítkem pod pseudonymem Rudolf Jánský.
Bartolomějská 10 (1968), sbírka detektivních povídek pod pseudonymem Pavel Karták.
Cena smrti (1971), sbírka detektivních povídek pod pseudonymem Karel Pavlík.
• V ruce samopal 1972), společně s Václavem Janečkem, kronika jednoho pohraničního útvaru SNB z let 1946 až 1949.
• Bílý list (1976), novela, vzniklá přepracováním titulní povídky stejnojmenné povídkové sbírky z roku 1964, vyprávějící příběh někdejšího kapitána Státní bezpečnosti.
• Bartolomějská ulice (1980), soubor deseti kriminálních, reportážně pojatých povídek.