Stránky

Detektív z Kontinentálnej - Dashiell Hammett

 

Detektív z Kontinentálnej - Dashiell Hammett

Žánr: Literatura světová, Detektivky, krimi
Vydáno: 1986, Pravda
Originální název: The Continental Op, 1974
Překlad: Dušan Janák
Počet stran: 280
Jazyk vydání: slovenský
Edice: Členská knižnica
Autor obálky: Karol Rosmány
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
ISBN: 75-035-86
Náklad: 60 000 ks


Výběr novel klasického detektivního žánru Dashiella Hammetta zahrnuje sedm povídek – Desátá stopa, Zlatá podkova, Dům v Turecké ulici, Dívka se stříbrnýma očima, Chlap, Hlavní ulice a Vražda na rozloučenou. Prózu spojuje postava nejmenovaného detektiva sanfranciské pobočky Continental Agency, pro kterého se autor inspiroval vlastním úsilím agenta renomované Pinkertonovy společnosti. Všechny povídky se odehrávají na konci dvacátých let, kdy ve Spojených státech vládla prohibice. Zákaz výroby a prodeje alkoholu vyvolal vlnu kriminality, která zbohatla podvodníkům, pašerákům alkoholu a zločineckým gangům.

Důvěrná znalost podsvětí a výrazný literární talent umožnily Hammettovi vytvořit detektivní příběhy, které ve svém významu přerostly předchozí rámec volnočasové literatury a staly se součástí zlatého fondu světové literatury.

Sbírka povídek Detektiv z kontinentu vyšla v roce 1974 v newyorském nakladatelství Random House s předmluvou Stevena Marcuse. Tuto předmluvu jsme také přenesli do slovenského vydání, takže se náš čtenář bude moci blíže seznámit s životem Dashiella Hammetta, neméně barvitým a dramatickým než život jeho literárních postav, a jeho dílem, kterému vděčíme za takové mytologické postavy americké kultury jako detektiv z Continentalu, Sam Spade a Hubený muž.