Stránky

Hra naostro - Kupka Jiří S.

Hra naostro - Kupka Jiří S.

-RPR-

Vydalo vydavatelství Naše vojsko, n.p., Vladislavova 26, Praha 1, tel. 26 15 51, jako součást ediční řady Magnet. Šéfredaktor Jiří Pražák. Obálka a ilustrace F. Králík. Grafická úprava I.Vršecká. 
Adresa redakce Vlastina 710, Praha 6-Liboc, tel. 36 88 36. Rozšiřuje PNS. Informace o předplatném podá a objednávky přijímá každá administrace PNS, pošta a doručovatel. 
Objednávky do zahraničí vyřizuje PNS-ústřední expedice a dovoz tisku Praha, závod 01,administrace vývozu tisku, Kafkova 19, 160-00 Praha 6. Do jednotek ozbrojených sil rozšiřuje vydavatelství Naše vojsko,n.p. - administrace, Vlastislavova 26, Praha 1. 
Vytiskla tiskárna Naše vojsko, n. p. závod 08. AA 8. 
Cena výtisku 8 Kčs.
59-145-82
TS 13/33

Hra naostro

Krátká ukázka:


„Spiknutí?" otázal se Morávek, když jsme s Janem pověděli, k čemu jsme dospěli. „Nitky až do velení armády? Do zahraničí? Budu informovat velvyslance. Není problém, aby mě přijal šéf státu Nessim. Ale Oldo, musím mu povědět něco konkrétního!"
,,U tohohle praporu," řekl jsem, „vyrostl skutečný velitel, který má odborné i morální kvality - Hasan Chajjíb. Najednou ho odvelí. To musel zařídit někdo v Mahalle. Aby tu pětadvacátého nebyl, aby nepřekážel, aby klika Džamala Talaata a Nabi Ramšahra měla volné ruce."
„Hlavní štáb uložil vojenským okruhům vyhledat schopné důstojníky k vyšším službám. To je logické vysvětlení Hasanova odchodu. Jako důkaz spiknutí to nikdo neuzná ... Dál."
„O případu Talaatova citroenu jsem tě už informoval. Teprve potom jsem se dozvěděl, že tajným společníkem obchodníka s automobily je Alain Sávali. Mansúr Tarhuni mohl kapitánu Talaatovi zaplatit za jeho ojetý vůz o 130 dinárů víc, protože mu to Sávali nahradil. Pro Talaatovy krásné oči to Sávali nedělá."
„To je velmi zajímavé. Kdo to dosvědčí, abych mohl případ citroen předložit jako důkaz podivných obchodních styků důstojníka s francouzským obchodním zástupcem?"
„Svědek je mrtev. Adnan Badíja. Byl zavražděn."
„Ale je tu protokol sepsaný bezúhonným důstojníkem, že si ten voják způsobil smrt sám, neopatrným zacházením se zbraní. Dál."
„Protokol se opírá o výpověď desátníka Salama Issy. Víš jaký je to člověk? Společnost Esso si ho dva roky cvičila ve Spojených státech. A Talaat si ho vybere za poskoka. Ofoto-grafoval písemné přípravy Hasana Chajjíba a Talaat měl pak při hodnocení přirozeně výtečné výsledky. Smál se mi do očí. Nedokáže velet ani četě!"
„A v našich vojenských školách se neopisuje? Nedal ty jsi nikdy opsat kamarádovi přípravu když to nestačil? Ani tohle jako důkaz spiknutí neobstojí. Dál."
„Adnan Badíja mi den před svou smrtí řekl: Zpozoroval jsem podivné věci, effendi."
„Jaké věci?"
„To mi nestačil říct. Zarazil jsem ho, měl jsem strach, že osoba, která našemu hovoru naslouchá, může umět arabsky."

Hra naostro



„Která osoba?" „Livie Dugasová." „A umí?"
„O tom nepochybuji," řekl Jano.
„Já si tím tak jist nejsem."
„Zatím to necháme stranou," pravil Morávek. „Dál."
„Rolníci v Bir Sochna posuzovali na veřejné schůzi rozdělování feudální půdy. Nebyli spokojeni, že malí dostávají málo, velcí hodně. Na to se vztyčil bývalý starosta Ramšahr a řekl: Jen poshov nevěřícím a krátkým jim popřej odklad."
„Zní to jako verš koránu."
„Ano, je to poslední verš súry ,Nocí putující'. Verše, které předcházejí, zná zpaměti každý muslim. Večer po té schůzi v Bir Sochna si je určitě všude opakovali: Tito lidé věru strojí úklad, však já rovněž chystám lest.
„To je velmi složitý výklad, než abych to uznal jako věštbu nacházejícího převratu," řekl Morávek. „Dál."
„A že ten bývalý starosta Ramšahr je otec poručíka Nabi Ramšahra, ani to neukazuje na plán převratu? Ani to, že Ramšahr ve společnosti svých nejbližších ted vždycky umlkne, když jsem na doslech, přesto, že to dříve nedělal?"
„Když se dříve bavili o kátarských prostitutkách, věděl, že jim nerozumíš. Ale teď ses naučil arabsky a tak ti nebudou vykládat, jak se utvrzují ve svém mužství.. .Chápej, Oldo, játo nezlehčuju, ale odpovídám ti jako člověk, který nebude ochoten dívat se na věci tvýma očima"
„Z kormidelny Ostravy jsme se dívali jak panamský tankán vykládá bedny a Mac Kubrick si je ve Steamer pointu uskladňuje," řekl Jano.
Vylíčili jsme Morávkovi svou návštěvu na palubě československé námořní lodi.
„Viděli jste pušky?" otázal se Morávek. „Neviděli. Viděli jste bedny a kapitán Zich prohlásil, že v podobných bednách viděl někde v portu dopravovat pušky M.I.6. Dál."
„Mac Kubrick najednou létá ob den na family beach a navštěvuje Savalla."
„Příznačné, ale jako důkaz to neobstojí."
„Přes ně mají spiklenci spojení se zahraničím, anebo obráceně - zahraniční intervent má přes ně spojení s domácí pátou kolonou."
„Dokaž to ... Dál."



„Livie Dugasová tu měla zůstat do konce prázdnin, ale Savall jí hned po příjezdu rezervoval zpáteční let natřiadvacátého. Proč tak dlouho dopředu a proč třiadvacátého? Protože pětadvacátého se tu začne střílet... Proto jsem tě prosil, abys přes naše aerolinie zjistil jak je to s lety do Paříže."
„V tom případě by Sávali musel vědět, že závěrečné cvičení bude pětadvacátého a že se ho zúčastní Nessim."
„A nemohou mít spiklenci spojence v hlavním štábu? Ještě se to nikdy nestalo?"
„Podařilo se mi získat údaje o letech," řekl Morávek. „Dvaadvacátého a třiadvacátého letí převážně ženy a děti."
Ukázal mi seznam těch jmen. Četl jsem: Dugasová L, Savallová C, Riordanová L, Jacksonová C ...
„Jsou to ženy a děti evropských zástupců a specialistů z kátarské provincie."
„Je doba dovolených," řekl Morávek.
„Ale že tak najednou?"
Morávek vstal, prošel se a napil vychladlé černé kávy. Jano zapjal vařič, že si uvaříme čerstvou. Vypadalo to, že hned tak spát nepůjdeme.
„Tvá úvaha je perfektní, Oldo," řekl Morávek. „Jenže fakta, o která se opírá, lze vyložit stejně přesvědčivě úplně jiným způsobem."
„Jestliže je posuzuješ odděleně... Jano jednou na pláži řekl: Stačí jen vyměnit cvičné náboje za ostré ... Všechny jevy, kterých jsem si dříve nevšímal, začaly najednou dostávat jiný smysl. Dohromady jsou vyložitelné jen jediným způsobem: Skupina lidí, z nichž známe čtyři, připravuje atentát na předsedu Revoluční rady Nasúfa Nessima."
„Potíž je v tom, že toto není naše armáda a naše vláda, kterou budeme informovat... Až budu hovořit s Nasúfem Nessimem, nemohu obvinit důstojníky jeho armády na základě domněnek."
„Všechno do sebe zapadá."
„Jestliže někoho přesvědčíš, aby uvažoval naším způsobem. Ale bude tak uvažovat?" „Nemůže jinak."
„Ne? Minule se mi zdálo, že ani vy dva nejste schopni uvažovat stejným způsobem, když jde o tu Francouzsku."
Jano odpověděl dříve než já: „Ale ano. Olda už není tak bezvýhradně přesvědčen, že Livie Dugasová je dětsky bezprostřední, bezelstná a nevinná... Dokonce už mě ani neokřikl, když jsem usoudil, že je navíc dobrá herečka... že se dovede přetvařovat a že ví, jaká partie je tady rozehraná."

Morávek na mé se zájmem pohlédl, co tomu říkám. Odpověděl jsem:
„Všechna fakta kolem Livie se také dávají vyložit dvojím způsobem. Mně se Livie jeví čím dál víc jako jedinečná, citlivá a dětsky upřímná dívka. Ale v sázce je ropa a základny a strategické postavení ve Středomoří. Takže nemohu vyloučit ani druhou eventualitu, že Livie Dugasová je velmi rafinovaná osoba."
„Já dám pozor," řekl Jano, „aby Olda tuhle možnost nevyloučil. Protože jestli dojde na ostré, v sázce je taky hlava jednoho každého z nás."
Řekl jsem: „Ať je jaká chce, má pro nás klíčové postavení: Žije v Savallově rodině."
Vtom se ozvalo zaklepání na dveře. Ten zvuk v tu chvíli zněl
zlověstné.
Otevřel jsem dveře do předsíňky. Stál tam správce motelu. „Telefonický rozhovor pro tebe, effendi."

Venku již noc pokročila. Měsíc docházel skoro do úplňku. Zdvihl jsem sluchátko ve správcové kanceláři. „Malý Oldo," slyšel jsem známý hlas. „Nemohu spát." „Já také ne."
„Půjdete do staré pevnosti poslouchat ticho?" . „Nevím."
„Musím vám něco říct... Budu tam za čtyřicet minut."
A zavěsila dříve, než bych jí to mohl rozmluvit. Správce umí jen arabsky. Jak se s ním dorozuměla?
„Opakovala pořád tvé jméno," vysvětlil mi správce, „a říkala - prosím k telefonu, prosím k telefonu."
Radista desátník Košiar ještě nespal. Otázal jsem se ho:
„Jak jste daleko se svým detektorem?"
„Jsem v podstatě hotov."
„Co znamená - v podstatě?"
„Nemohu tomu dát, co si to zaslouží."
„Teď přijede auto. Za třicet minut. Pravděpodobné bílý peugeot-combi. Někde poblíž tu zastaví. Možná přímo na parkovišti motelu. Chci vědět, jestli je v tom automobilu zamontován odposlech."
Košiar se netvářil příliš odhodlaně.