Stránky

Bonboniéra pre Belindu / Špeciálne po španielsky / Haló, haló...ste to vy , Plotsky? - Heeresma Faber a Heere

 

Bonboniéra pre Belindu, Špeciálne po španielsky, Haló, haló...ste to vy , Plotsky? - Heeresima Faber a Heere

Faber a Heere Heeresma s ironií, humorem a nadhledem vyprávějí své divoké a drsné příběhy o mezinárodní špionáži a terorismu, jako by bondovským románům nastavovali křivé zrcadlo, jako by chtěli zdůraznit jejich absurditu a nesmyslnost; Škodolibě vyostřují zápletky a situace až do grotesknosti, což v Ami vyvolávádojem, že jde o parodii žánru.

Jejich hrdina, nebo spíše antihrdina, se slavnému agentovi 007 svým vzhledem podobá jen málo, protože Francis Pax, zaměstnanec blíže neurčené instituce zastupující spravedlnost, je mladý muž, který má problémy s váhou a není pro ženy tak neodolatelný, ale jinak je stejně tvrdý, důsledný a neústupný, dokonce nonšalantně zabíjí, pokud není jiné východisko. A to se opět mění v absurditu. A samozřejmě, že úkol, který mu byl svěřen, vyřeší vždycky, i když někdy dost zvláštně.

To, co odlišuje Fabera a Heere Heeresma od autorů tohoto žánru, je kritický postoj, s nímž poukazují na nevyvážené sociální podmínky, obrovské finanční prostředky, které kapitalistické země vynakládají na vojenskou špionáž a zbrojení obecně, nespolehlivost a zkorumpovanost policie, rasistické tendence a zneužívání černochů. Romány Fabera Heeresmy, holandského malíře a dřevorytce, který tragicky zahynul ve věku třiceti let, a jeho bratra Heereho si získaly oblibu nejen doma. Byly však také publikovány v několika překladech.