Stránky

Penalta smrti - Joneš Alois



-RPR-EK-

Krátká ukázka:

Ale vem čert prostituci, k té nebylo nikdy zapotřebí mnoho kumštu a obešlo se to bez velkého nebezpečí. Mnohem horší situace je v drogách. V drogách, kde jsme hromadili obrovský majetek.

Proto se o těchto problémech zmíním poněkud podrobněji. Drogy sloužily lidstvu odjakživa. Zabýval jsem se historií těchto látek, kterým se dnes říká, bohužel v pejorativním slova smyslu, drogy. Je nejapné, že prudérní ochránci lidských ctností nazvali věk našich pradědečků věkem drog. Drogy totiž sloužily jak primitivním, tak starým kulturním národům od těch dob, co se lidstvo smí nazývat lidstvem. Pomáhaly celým skupinám, rodům a později i jednotlivcům překonávat těžké životní krize, pomáhaly vytvořit nejvznešenější umělecká díla, jakými se lidstvo může pyšnit! Právě tak bych mohl hovořit o jejich úloze ve válkách nebo ve vrcholovém sportu. A totéž platí pro milostný život.

Kde by byli trpící nemocní, odsouzení k pomalému umírání v hrozných bolestech, bez drog!

To všechno nechtějí dnešní mocní této planety slyšet. Drogy byly a jsou odsuzovány a odsouzeny. Bohužel, pánové. Lidé mají strach dopřát si chvilku rozkoše, chvilku omámení, úniku z dnešního přetechnizovaného světa, který nedokázal vyřešit své krize. Drug dependence, jak definovala komise znalců v šedesátých letech minulého století návyk nebo závislost na drogách, prakticky mizí. Ne však proto, že by lidé po drogách netoužili. Spíše proto, že je stále obtížnější drogy si obstarat. Je to tak, přátelé. Přiznávám, že naše velkolepá distribuční síť stojí před zánikem. A přesto, až se chytí protidrogoví bojovníci za nos, počet sebevražd stoupá. Jak vysvětlí ti pánové tento jev? Nemohou a nechtějí jej vysvětlit! Sebevraždy stoupají totiž právě proto, že drog je nedostatek. Naše velkolepé plantáže na Blízkém východě jsou zničeny. Nevlastníme už ani píď půdy v zemích střední Ameriky a naše plantáže v Jižní Americe musíme rok co rok měnit. Jedině díky Zlatému trojúhelníku se držíme nad vodou. Ale na jak dlouho?”

Carpano se odmlčel, teatrálně vzdychl, napil se koňaku, otřel si pot z čela a pokračoval.

„Zatím jsem se zmínil pouze o jediném prvku, který nám brání v rozvíjení obchodu.

Jistě i vám je zřejmé, že dosažitelnost drogy se stala velmi obtížnou pro značnou většinu potenciálních spotřebitelů. Další faktory se rovněž vyvíjejí velmi nepříznivě. Mám na mysli prostředí, které ovlivňuje zájem o naše zboží. Je to především rodina. Děti, které se nám dříve snadno podařilo získat pro konzumaci drog, jsou pod silným vlivem rodičů. A ti dnes naopak žijí pod obrovským nátlakem společnosti. U mladých lidí platí totéž: vliv part, vrstevníků a spolužáků. Ti všichni ve snaze získat zajímavé místo a postavení ve společnosti se obávají drog. Ano, jdou na to chytře! Nabízejí mládeži sportovní a společenské vyžití v takové formě, že pro normálního mladého člověka je velmi lákavé. A pokud nepozná, jakou rozkoš nebo úlevu mu může poskytnout droga, ani ji neshání, nehledě k tomu, že nemá prostředky na to, aby si ji opatřil.

Výraznou složku našich zákazníků tvořila dříve takzvaná riziková povolání. Náchylnost beatových hudebníků, jazzmanů, malířů, spisovatelů a dalších umělců byla všeobecně známá. A právě tehdy vznikaly kulturní skvosty minulého století. To platí i o takových osobnostech, jako byl Picasso, Salvátor Dali, ale i jejich předchůdcích, například Modiglianim, jehož plátno mám čest vlastnit.”